Radio Galaksija

Radio Galaksija je srž celog ovog portala – emisija u kojoj sa gostima pričamo o jednoj temi.

 • Radio Galaksija #195: Ekstremni klimatski događaji (Irida Lazić, Milica Tošić, Darko Savić)

  Radio Galaksija #195: Ekstremni klimatski događaji (Irida Lazić, Milica Tošić, Darko Savić)

  U ovoj epizodi smo razgovarali o ekstremnoj klimi, o ekstremnim klimatskim događajima, o ekstremnim vremenskim događajima, i tome kako ih istražuju istraživači sa Instituta za meteorologiju na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Gosti su istraživači sa projekta EXTREMES: Irida Lazić, Milica Tošić i Darko Savić.


 • Radio Galaksija #194: Zbogom, Aresibo! (dr Marko Stalevski)

  Radio Galaksija #194: Zbogom, Aresibo! (dr Marko Stalevski)

  Naš drugar, astrofizičar i pesnik, dr Marko Stalevski, nedavno je objavio zbirku pesama pod nazivom “Tragovi kočenja” (NoRules izdavaštvo) u kojoj jedno od centralnih mesta igra pesma “Zbogom, Aresibo”, inspirisana i posvećena velikom radio teleskopu/opservatoriji Aresibo u Portoriku, koja je u decembru 2020. godine pretrpeo fatalnu nesreću uzrokovanu, između ostalog, velikim uraganom Marija. 


 • Radio Galaksija #193: Ljudska evoluciona bihejvioralna ekologija (dr Janko Međedović)

  Radio Galaksija #193: Ljudska evoluciona bihejvioralna ekologija (dr Janko Međedović)

  Da li ste se ikada zapitali da li ljudsko ponašanje podleže evolucionim mehanizmima kao i sve ostale ljudske osobine? U ovoj epizodi pričamo o bihejvioralnoj ekologiji i evoluciji, o tome kako je ljudsko ponašanje oblikovano dalekom prošlošću, genetikom i našom trenutnom sredinom.   Gost je dr Janko Međedović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Fakulteta za medije i komunikacije.


 • Radio Galaksija #192: Genetičke mutacije (dr Vladimir Jovanović)

  Radio Galaksija #192: Genetičke mutacije (dr Vladimir Jovanović)

  Šta su genetičke mutacije, kako ih istražujemo i zašto su nam značajne? Šta sve mogu da budu uzroci mutacija i kakve su posledice? Kako sve to znamo? U ovoj epizodi smo pričali o genetičkim mutacijama, kako genskim, tako i hromozomskim, a gost je bio dr Vladimir Jovanović sa Freie Universitat iz Berlina. 


 • Radio Galaksija #191: Veliki jezički modeli i računarska lingvistika (doc. dr Tanja Samardžić)

  Radio Galaksija #191: Veliki jezički modeli i računarska lingvistika (doc. dr Tanja Samardžić)

  U novoj i prvoj ovogodišnjoj epizodi pričamo o računarskoj lingvistici, o tome kako se u lingvistici uz pomoć računara naučnici bave jezikom u najfundamentalnijem (ali i praktičnom) smislu, a sve to u svetlu razvoja velikih jezičkih modela (Large Langugage Models, LLMs) za koje smo svi čuli tokom poslednjih par godina. 


 • Radio Galaksija #190: Paleontologija i izumiranja vrsta (prof. dr Nevenka Đerić)

  Radio Galaksija #190: Paleontologija i izumiranja vrsta (prof. dr Nevenka Đerić)

  U ovoj epizodi pričamo o istraživanju fosila i izumiranjima vrsta! Gošća je prof. dr Nevenka Đerić sa Katedre za paleontologiju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu!