Radio Galaksija

Radio Galaksija #193: Ljudska evoluciona bihejvioralna ekologija (dr Janko Međedović)

Da li ste se ikada zapitali da li ljudsko ponašanje podleže evolucionim mehanizmima kao i sve ostale ljudske osobine? U ovoj epizodi pričamo o bihejvioralnoj ekologiji i evoluciji, o tome kako je ljudsko ponašanje oblikovano dalekom prošlošću, genetikom i našom trenutnom sredinom.  

Gost je dr Janko Međedović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Fakulteta za medije i komunikacije

Pričali smo ljudskom ponašanju u kontekstu evolucije, o ljudskoj bihejvioralnoj ekologiji, istoriji istraživanja ovih fenomena (ljudskog) ponašanja, o tome kako ponašanje doprinosi preživljavanju i reprodukciji, kako različite fenotipske karakteristike (u najširem smislu) imaju svoju adaptivnu vrednost (fitnes) kod ljudi, od broja dece do kulturnih faktora i obrazovanja… 

Pričali smo i o demografskim aspektima problema evolucije ljudskog društva iz perspektive ljudske bihevioralne ekologije, o sprezi između svih ovih problema, ali i o evolucionoj psihologiji, o njenim manama i o komplementarnosti sa ljudskom bihejvioralnom ekologijom, uz kritički osvrt prema obe discipline. 

Radio Galaksija #193: Ljudska evoluciona bihejvioralna ekologija (dr Janko Međedović) [12-03-2024]

Usput, jedan od povoda je bila i nova Jankova knjiga, “Evolutionary behavioral ecology and psychopathy” koja je izašla u izdavačkoj kući Springer, a na čiju vas promociju takođe pozivamo: održava se 21. marta u 18h na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja (Gračanička 18, Beograd). 


Kako da podržite sve ovo što radimo?

Ako vam se dopada ovo što radimo i želite da nas podržite donacijom ili na neki drugi način, više informacija možete pronaći na stranici DONACIJE. Hvala!

Previous Article

Radio Galaksija #192: Genetičke mutacije (dr Vladimir Jovanović)

Next Article

Radio Galaksija #194: Zbogom, Aresibo! (dr Marko Stalevski)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *