Radio Galaksija

Radio Galaksija #174: Teorije struna (dr Mihailo Čubrović)

Idemo na najmanje moguće skale dužine/energije i na jednu od najapstraktnijih fizičkih teorija, ili, tačnije rečeno, skup fizičkih teorija: pričamo o teorijama struna! 

Gost je dr Mihailo Čubrović sa Instituta za fiziku Beograd. 

Počinjemo od priče o objedinjavanju moderne fizike i potragom za teorijom svega, o problemima fizike hadrona, bootstrap programu i prvom pojavljivanju teorije struna i njenom brzom padu, a onda se detaljnije bavimo objašnjavanjem šta su strune, šta tačno znači kada kažemo da koristimo strune umesto čestica, govorimo o renormalizaciji, o perturbativnom karakteru teorije struna, o različitim teorijama struna koje su se pojavile u poslednjih 60ak godina. 

Pričamo i o dualnosti, o holografiji, o tome kakvu ulogu u drugoj superstrunskoj revoluciji imaju AdS/CFT korespondencija i mreža dualnosti na kojima počiva savremena teorija struna, M-teorija, a nakon toga govorimo i o nekoliko, verovali ili ne, eksperimentalnih primena teorije struna. 

Pričamo o holografiji i kvark-gluonskoj plazmi, pričamo o čudnim metalima i visokotemperaturnoj superprovodnosti, a malo se dotičemo i Hokingovog zračenja i problema informacije crnih rupa i toga kakvu ulogu strune igraju u ovom problemu. 

Epizodu možete poslušati i na našem YouTube kanalu (a kad ste već tu, zapratite nas):

Previous Article

Radio Galaksija #173: Psihologija odnosa ljudi i (ostalih) životinja (prof. dr Marija Branković)

Next Article

Radio Galaksija #175: Geofizika okeanskog dna (dr Milena Marjanović)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *