Radio Galaksija

Tribina: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju? (prof. dr Biljana Stojković)

Četvrti razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” bio je posvećen eksperimentima u istraživanjima evolucije u biologiji, a gošća je bila prof. dr Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Evolucija se može posmatrati u laboratoriji u procesima u kojima se jedinke ili populacije adaptiraju na nove uslove sredine, procesom prirodne selekcije. Mogućnosti strogo kontrolisanih uslova daju nam mnogo prostora za nova otkrića. U ovom razgovoru smo pričali o tome kako istražujemo evolucione procese u laboratoriji, a sa nedavnim napretkom i razvojem u polju sekvenciranja celog genoma, eksperimentalna evolucija je novi brisan prostor u biologiji.

Takođe, dotakli smo se primera jednog našeg eksperimenta u evolucionoj biologiji vezanog za populacije pasuljevog žiška, Acanthoscelides obtecus, i govorili smo o tome šta sve možemo naučiti na preko 200 generacija ove kontrolisane laboratorijske evolucije. A svakako nas čeka i istorijski pregled razvoja eksperimenata u evolucionoj biologiji, od kraja 19. veka pa do danas.

Prof. dr Biljana Stojković je evoluciona biološkinja i redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njene oblasti istražiavnja su genetika i evolucija životinjskih i biljnih taksona, evoluciona ekologija, evoluciona genetika, populaciona genetika, evolucija životnih istorija, biologija specijacije, evolucija ponašanja. U Radio Galaksiji smo imali prilike da je slušamo u epizodi posvećenoj evoluciji virusa, koji možete poslušati ovde.


Ciklus tribina “Kako istražujemo?” organizovan je u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Previous Article

Radio Galaksija #130: Iskustvo i poverenje žena u zdravstveni sistem, WITCH projekat (Milica Ninković)

Next Article

Naučni megafon #26: Leto 2021

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *