Radio Galaksija

Radio Galaksija #113: Kako galaksije umiru? (dr Samir Salim)

U ovoj epizodi gost Radio Galaksije bio je Samir Salim sa Univerziteta Indiana u SAD, naš astrofizičar koji je sada već davne 1999. godine razvio metod za izračunavanje mase supermasivnog kompaktnog objekta u centru Mlečnog puta i time dao doprinos timu profesorke Andree Gez, koja je ove godine dobila deo Nobelove nagrade za fiziku.

Međutim, iako je po ovome Samir trenutno najpoznatiji u široj javnosti i iako smo na početku pričali malo i o tome, glavna tema današnje epizode dolazi iz oblasti kojom se Samir danas primarno bavi. Pričali smo o galaksijama, njihovoj morfologiji, karakteristikama i evoluciji, a pre svega o tome kako galaksije umiru. Kako galaksije prestaju da stvaraju nove zvezde? Kako su nam posmatranja u UV delu spektra dala neke odgovore na ta pitanja, a otvorila još mnoštvo novih? Šta su to galaksije Zelene doline? Kakvu ulogu u starenju i umiranju galaksija imaju supermasivne crne rupe u njihovim centrima? Ovo su samo neka od pitanja iz ove epizode.

Ukoliko vas interesuje da čitate više o galaksijama zelene doline, preporučujemo ovaj Samirov pregledni rad objavljen u časopisu Serbian Astronomical Journal.

A o merenju mase supermasivne crne rupe u centru Galaksije i otkrićima koje smo pominjali možete pročitati ovde: Measuring Distance and Properties of the Milky Way’s Central Supermassive Black Hole with Stellar Orbits, odnosno Stellar Orbits around the Galactic Center Black Hole.

Previous Article

Radio Galaksija #112: Zagađenje vazduha i mašinsko učenje (dr Andreja Stojić)

Next Article

Radio Galaksija #114: Ko su danas Stari Egipćani? (dr Uroš Matić)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *