Radio Galaksija

Radio Galaksija #131: Fitorudarenje i fitoremedijacija (Tomica Mišljenović)

Prvu jesenju epizodu Radio Galaksije u ovoj godini posvećujemo biljkama, metalima, geografiji biljaka i zaštiti životne sredine!

Gost je bio Tomica Mišljenović, asistent na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji se problemima akumulacije metala u biljkama i procesima fitoremedijacije bavi na svojim doktorskim studijama, ali i kroz druga istraživanja u okviru Katedre za ekologiju i geografiju biljaka.

Pričali smo o tome kako i zašto neke biljne vrste (čak preko 700 njih!) u svoja tkiva akumulira veliku količinu metala poput nikla, cinka, kadmijuma i još mnogih drugih elemenata koji se u životnoj sredini obično tretiraju kao štetni. Razgovarali smo o procesu remedijacije, kao i o njigovom potencijalnom korisnom dejstvu za zaštitu životne sredine, kroz priču o biljkama kao svojevrsnim čistačima zagađenog ili metalima bogatog zemljišta.

Naravno, dotakli smo se i značaja za poljoprivredu, pogotovo u svetlu poljoprivrednih regija zagađenih različitim oblicima industrije – pre svega u okolinama rudnika – a i teme fitorudarenja, procesa dobijanja nikla i sličnih metala kroz eksploataciju akumuliranih količina ovih metala u tkivima pojedinih biljnih vrsta pogodnih za ovaj proces.

Čućete i kako neka od konkretnih istraživanja na kojima je Tomica radio izgledaju, šta se konkretno meri i kako, kako se zna koje su biljne vrste pogodne za određene procese u poljoprivredi i zaštiti životne sredine, kao i koji su potencijali područja Balkana za ovakvu vrstu zaštite životne sredine i industrijsku korist.

A pošto je Tomica i kolega, autor naučne radio emisije “Hoću da znam” na Radio Beogradu 2, malo smo se dotakli i toga. Poslušajte i njegovu emisiju!

Previous Article

Radio Galaksija na platformi Cinesseum

Next Article

Radio Galaksija #132: Eksperimentalna estetika (prof. dr Slobodan Marković)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *