Radio Galaksija

Radio Galaksija #138: Fizika plazme i električna pražnjenja u atmosferama (dr Saša Dujko)

U ovoj epizodi Radio Galaksije gost je bio dr Saša Dujko iz Laboratorije za neravnotežne procese i primenu plazme sa Instituta za fiziku Beograd, a pričali smo o fizici plazme, posebno u kontekstu električnih pražnjenja u atmosferama planeta i satelita i njihovom značaju za istraživanja porekla života.

Epizoda je i svojevrsni pregled fizike plazme kao discipline fizike, pa možete čuti i više o tome šta je plazma, šta su neravnotežne plazme, kakve sve primene plazme postoje, kao i šta je fizika rojeva, disciplina koja predstavlja neku vrstu mosta između fizike plazme i atomske fizike, a i generalno čime se nauka o plazmama bavi. 

Tu je i kratak istorijski pregled nastanka i razvoja ovih disciplina, pa smo pričali i o tome kako su na preseku kinetičke teorije gasova i eksperimentalne fizike električnih pražnjenja nastale discipline koje danas svrstavamo u nauku o plazmama.  

S obzirom da je inicijalna motivacija za epizodu bilo modelovanje električnih pražnjenja u neravnotežnim plazmama radi objašnjenja nastanka uslova za sintezu organskih molekula u atmosferi primordijalne Zemlje, odnosno fizika koja stoji iza Miller-Ureyevog eksperimenta, govorili smo dosta i o samom modelovanju plazme. Možete čuti kako se jednačinama opisuju neravnotežne plazme, te kako se rešava čuvena Bolcmanova jednačina za sisteme poput smeša atmosferskih molekula. 

Na kraju, govorili smo malo i o konkretnim istraživanjima kojima se Saša bavi, odnosno o modelovanju električnih munja u atmosferi Saturnovog satelita Titan i tome kako se na osnovu modela električnih munja u atmosferi Titana mogu objasniti vertikalni profili koncentracija molekula vazduha na Titan. U kontekstu astrobiologije, ovo je značajno istraživanje za studije potrage za metanogenim oblicima života. 

Na početku smo pomenuli i dva projekta za koje je tim u kom Saša radi dobio finansiranje na nedavno završenom konkursu “Ideje” Fonda za nauku Republike Srbije. 

Literatura za dalje čitanje:

  • Rad o atmosferi primordijalne Zemlje još uvek nije objavljen, ali čim bude, moći ćete da ga nađete ovde. 
Previous Article

Radio Galaksija #137: Prof. dr Zoran Živković o naučnoj fantastici

Next Article

Tribina: Kako istražujemo poreklo života? (prof. dr Tanja Berić, dr Milan M. Ćirković, prof. dr Slobodan Perović)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *