Radio Galaksija

Radio Galaksija #184: Marsotresi (prof. dr Katarina Miljković)

Radio Galaksija #184: Marsotresi (prof. dr Katarina Miljković)

Pre nešto manje od pet godina, u novembru 2018. godine, NASA je uspešno spustila svoju misiju InSight na površinu planete Mars, misiju koju je na površini predstavljao lender sa seizmometrom i nekolicinom drugih instrumenata. Cilj je bio da se prvi put uspešno detektuju seizmički procesi na Marsu, tzv. marsotresi!

Marsotresi u Radio Galaksiji!

U ovoj epizodi Radio Galaksije razgovaramo o seizmologiji na Marsu, pre svega iz perspektive InSight misije. Govorili smo o samoj misiji, dizajnu i nameni instrumenata na lenderu, poteškoćama koje je imao pri postavljanju sonde za merenje temperature tla i kako su inžinjeri i naučnici u timu InSight misije pokušali da te probleme reše.

Pričali smo o tome kako izgleda prvi seizmometar na Marsu, kakva je geološka struktura i evolucija planete Mars, šta su marsotresi, kakve seizmičke događaje možemo da očekujemo i šta je to što je InSight seizmometar snimao tokom četiri godine aktivnog rada na površini ove tihe i prilično suve planete. Takođe, neizbežno je bilo da napravimo i paralelu sa tim kako smo to radili na Mesecu sa Apolo seizmometrima.

Gošća je bila prof. dr Katarina Miljković sa Curtin Univerziteta u Perthu (Australija), naša planetarna naučnica koja se duže od deceniju bavi razvijanjem numeričkih simulacija za opise seizmičkih događaja koji nastaju udarima meteorita o tlo na Mesecu i Marsu.

Slušajte snimak epizode na našem YouTube kanalu

U ova dva sata razgovora sa Katarinom, možete čuti direktno na kakve su sve izazove timovi koji su radili na NASA InSight misiji nailazili od samog početka, ali i na koji način se gravitometrija koristi u orbiterskim misijama, pogotovo kako je sve to izgledalo u misiji GRAIL koja je mapirala gravitaciju Meseca.

Naravno, najveći deo razgovora posvetili smo temama koje se tiču detekcije seizmičkih potresa uzrokovanih udarima meteorita na Marsu. Šta su nam seizmometri govorili o unutrašnjoj strukturi Marsa? Na koji način se seizmički talasi prenose kroz površinu i unutrašnjost Marsa? Kako ih detektujemo? Šta se iz tih signala sve može naučiti o materijalu kroz koji se seizmički talasi šire? Zašto dve godine nije bilo nijednog udara meteorita u signalima sa seizmometra? Kako je otkriven način da se ovakvi izvori marsotresa detektuju u signalima? Otkud na kraju dva velika udarna događaja, od kojih je jedan dobio na značaju čak i u oblasti potrage za vodom na Marsu?


Kako da podržite sve ovo što radimo?

Ako vam se dopada ovo što radimo i želite da nas podržite donacijom ili na neki drugi način, više informacija možete pronaći na stranici DONACIJE. Hvala!

Previous Article

Oči u oči uoči lansiranja: Svemirski teleskop Euklid!

Next Article

Misaoni eksperiment, često potcenjen naučni metod

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *