Radio Galaksija

Oči u oči uoči lansiranja: Svemirski teleskop Euklid!

Svemirski teleskop Euklid, o kom smo nedavno razgovarali sa dr Darkom Donevskim u epizodi RG #183: Svemirski teleskop Euklid, uspešno je lansiran danas, 1. jula 2023. godine. U svemir ga je odnela raketa Falcon 9 svemirske kompanije Space X, a nedugo nakon toga uspostavljena je i radio veza sa zemaljskom stanicom u zapadnoj Australiji (New Norcia).

Time je završen proces uspešnog početka puta ove svemirske misije Evropske Svemirske Agencije ka Lagranževoj L2 tački. U toj oblasti će narednih godina Euklid obaviti veliki pregled neba i napraviti 3D mapu Svemira do oko 10 miliona svetlosnih godina u prošlost.

Svemirski teleskop Euklid: Liftoff!
Prolazak kroz tačku maksimalnog pritiska atmosfere
Odvajanje prve faze rakete Falcon 9
Uspešno sletanje prve faze rakete Falcon 9 na platformu u Atlanskom okeanu
Položaj prve faze i dela rakete sa teleskopom iznad planete
Posletnje paljenje motora dela rakete sa teleskopom
Svemirski teleskop Euklid na konačnom putu ka finalnom odredištu
Uspostavljanje radio veze sa teleskopom
Kontrola misije ne krije radost zbog uspešnog lansiranja
Zemaljska stanica New Norcia u Australiji, koja prati Svemirski teleskop Euklid na putu ka Lagranževoj tački L2

Eksperiment: Radio Galaksija Live!

Tom prilikom, neposredno pre lansiranja, napravili smo eksperiment razgovora uživo sa dr Darkom Donevskim, našim astrofizičarem i jednim od članova istraživačkog tima misije Euklid. U tom razgovoru slušaoci su imali priliku da postavljaju pitanja na koja je Darko odgovarao, na našem YouTube kanalu.

I imali smo mnoštvo pitanja! Samo neka od njih su bila: Čemu služi Euklid? Zašto je tako “moćan” i zašto je tako veliki “hajp” zbog njegovog lansiranja? Na koji način će tačno mapirati Svemir u 3D, šta to znači? Jel moguće da Euklid na kraju može da pokaže da Svemir nije euklidski? Kako će se obrađivati velika količina podataka koja će pristizati? Da li će se u tome koristiti veštačka inteligencija? Zašto je lansiranje zakazano baš za 17:11 CET, a ne u neko drugo vreme? Šta će se sve dešavati nakon lansiranja? Kako funkcionišu veliki timovi istraživača i inžinjera u konzorcijumima poput Euklida? Da li postoji neko “glavni” u tom velikom timu? Kako se toliko veliki broj ljudi sastaje, o čemu se na tim sastancima priča? Na ta i još mnoga druga pitanja Darko je odgovarao u ovom live stream-u.

Ako ste propustili da budete prisutni uživo, ovaj, prvi u nizu YouTube live stram događaja koje ćemo organizovati u budućnosti, možete poslušati na linku ispod:

Samo lansiranje prenšeno je na nekoliko stream-ova, od kojih, recimo, preporučujemo ovaj, ako ste propustili da gledate ili želite da pogledate ponovo.

Šta je Svemirski teleskop Euklid i zašto je važan?

Ako želite da saznate više o misiji Euklid, a još uvek niste poslušali epizodu Radio Galaksije koju smo mu nedavno posvetili, preporučujemo vam da od toga krenete. Evo linka:


Kako da podržite sve ovo što radimo?

Ako vam se dopada ovo što radimo i želite da nas podržite donacijom ili na neki drugi način, više informacija možete pronaći na stranici DONACIJE. Hvala!

Previous Article

Prošlost, budućnost, predviđanje, Poper

Next Article

Radio Galaksija #184: Marsotresi (prof. dr Katarina Miljković)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *