Radio Galaksija

Astronomski kamp Letenka (audio dokumentarac, 2023)

Na fruškogorskom Partizanskom putu, na oko 4 kilometara zapadno od Crvenog čota, najvišeg vrha Fruške gore, nalazi se jedno izletište na kom se preko 20 godina svakog jula okuplja veliki broj ljubitelja zvezdanog noćnog neba, astronomije, astronomskih posmatranja i astrofotografije. To izletište zove se Letenka, a ti susreti prijatelja i ljubitelja astronomije (i ne samo astronomije) poznati su pod nazivom “Astronomski kamp Letenka”

Mada… ako bilo koga ko voli astronomiju ili se njome bavi, amaterski ili profesionalno, od Vardara pa do Triglava, pitate “Jel ideš na Letenku?”, neće ni za trenutak imati dilemu o čemu je reč. Letenka je među ljubiteljima astronomije po definiciji pre svega astronomski kamp, pa tek onda sve ostalo. 

Na kampu 2022. godine, napravili smo jedan eksperiment. Dušan se sa snimačem zvuka “šetuckao” (kako reče mala Tea na jednom od snimaka) i snimao sve što je uspeo da snimi i sve što mu se učinilo zanimljivim. Od nekoliko sati materijala na kraju je (mada, posle punih godinu dana) nastala jedna za Radio Galaksiju nova i nepoznata forma koju smo nazvali audio dokumentarac, zvučni dokumentarac, zvučna reportaža, kako god da se to može opisati. Priča, ponajpre.

Pred vama je priča o Letenki (astronomskom kampu, razume se). Priča o njenim ljudima, noćnim razgovorima među šumom teleskopa, diskusijama pod šatorom nakon predavanja, mladim izviđačima koji vole astronomiju i astronomima koji vole izviđače, utiscima, motivacijama, sitnim epizodama i zvučnim beleškama iz astronomsko-izviđačkog kamperskog života tokom tih par letnjih dana, i uopšteno dečijim i odraslim ljubavima prema astronomiji i ovom kampu…

Poslušajte. 🙂

Radio Galaksija: Astronomski kamp Letenka (zvučni dokumentarac, 2023)

Ako ste stari kamper na Letenci, nadamo se da ćete uživati i osvežiti svoju ljubav prema ovom kampu.

Ako nikada niste bili na Letenci, nadamo se da će vas ovo motivisati i inspirisati da (konačno) dođete. 🙂


Ko se sve to čuje u slušalicama?

Na snimcima se čuju (u suštini po redosledu pojavljivanja): Jan Smolić, Lana i Tea, Čeda Stanković (Lanin i Tein tata, a tu im je i mama Kristina), prof. dr Dragan Gajić, Radan Mitrović, Saša Zorkić (kreator, organizator, spiritus movens Astronomskog magazina i Astronomskog kampa Letenka), mala Teodora iz Obrenovca, Koča i izviđači iz Sremske Mitrovice i okoline, razna dečica pored mikroskopa sa Jelenom Milutinović i Slobom Bubnjevićem, mali Alan i njegova mama Marija na kamperskom doručku, Jaroslav Grnja za kotlićem paprikaša, Luka i Barbara, Filip Mitić iz Pančeva za teleskopom (sa svojim tatom, asistentom), Dušan, Neša i Bojan o teškoćama useveravanja teleskopa, Miloš Gagić o mukama čekanja jutra za snimanje kalibracionih snimaka, prof. dr Dušan Mrđa, prof. dr Milan Bogosavljević (sa predavanja o dualnoj prirodi svetlosti), dr Aleksandar Bogojević o fizici i nauci, Srđan Penjivrag o svemirskom teleskopu James Webb, dr Igor Savić o međuzvezdanoj sredini, mali Nikola Jović iz Beograda, a onda u jednoj kasnoj večernjoj “kafanskoj” diskusiji o tome da li je svet deterministički: Saša Zorkić, Dušan Mrđa, Milan Bogosavljević, Dragan Gajić, Srđan Penjivrag i Igor Smolić, mali Tadija o fudbalu, pa onda veliki i poznati novosadski knjižar Radmilo Mulić (koji je, nažalost, preminuo početkom 2023. godine, te je ovo možda poslednji snimak na kom ga možete čuti), Bata Ćurčić (višedecenijski graditelj teleskopa), i mnogi drugi koje možda nismo pomenuli (ali bismo voleli, pa vas molimo da nam se javite i pomognete da tu grešku ispravimo).

Autor (snimanje, scenario, režija, montaža i sve što ide uz to): Dušan Pavlović


Zahvaljujemo se svim učesnicima na vremenu i volji da prenesu deo svog života na kampu Radio Galaksiji, a organizatorima kampa na dobroj volji da učesnicima smetamo pitanjima i poturanjem mikrofona pred lice, teleskop, gitaru, slajdove, kotlić, tanjire, i slično. 🙂


Samo zvuk? Pa… možda ipak možemo da prevarimo sistem.

Uz slušanje, ako želite da gvirnete i okom u atmosferu na kampu i pokušate da povežete zvučne slike sa fotografskim slikama, možete pogledati i mali izbor fotografija sa kampa u galeriji koja se nalazi ispod. 😉

Dopada vam se? Imate komentar, kritiku, savet?

S obzirom da nam je ovaj dokumentarac prvi izlet u ovu formu zvučnog materijala, kao i da sve ovo radimo potpuno amaterski, posebno nam znače vaši utisci, komentari, kritike, sugestije. Pišite nam na e-mail adresu kontakt@radiogalaksija.rs ili gde god da nas nađete na društvenim mrežama ili u fizičkoj realnosti.

Unapred smo zahvalni na pomoći da neki budući izleti budu kvalitetniji!

Previous Article

Misaoni eksperiment, često potcenjen naučni metod

Next Article

Radio Galaksija #185: Istorija atomske bombe (Slobodan Bubnjević)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *