Radio Galaksija

Jedan pisac, jedna knjiga! #3: Slobodan Perović

U ovoj epizodi “Jedan pisac, jedna knjiga!” govorili smo o istoriji i filozofiji fizike kroz razgovor sa jednim piscem, Slobodanom Perovićem, o dve knjige: “Trnovit put do Higsovog bozona” i “Kvantna revolucija”. 

Slobodan Perović je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bavi se istorijom i filozofijom nauke, a u ovoj epizodi smo pričali o istorijskim i filozofskim pitanjima vezanim za strukturu Standardnog modela elementarnih čestica, epistemologiji i metodološkim pitanjima vezanim za nauku u velikim kolaboracijama poput Fermilaba i CERNa, u eksperimentisanju na visokim energijama, kao i u nauci velike količine podataka. Govorili smo i o tome, kao što podnaslov prve knjige kaže, gde su granice savremene fizike? 

Kroz priču o drugoj knjizi, pričali smo o istoriji kvantne mehanike, induktivnom razvoju kvantne teorije, Nilsu Boru kao jednoj od centralnih ličnosti razvoja kvantne fizike, a onda i o savremenim teorijama kvantne gravitacije petlji.

Mnogo tema, nesmo sigurno sve objasniti, tek smo se zagrejali kad je emisija došla do kraja, ali tu su Heliks i Slobodanove knjige za svako dalje čitanje! 

Ovo je ujedno i početak saradnje Radio Galaksije sa izdavačkom kućom Heliks, našom trenutno najrenomiranijom izdavačkom kućom u oblasti popularne nauke.

Knjige možete pronaći i kupiti preko sajta Izdavačke kuće Heliks, ovde: “Trnovit put do Higsovog bozona”“Kvantna revolucija”, ili u svim bolje opremljenim knjižarama.

Previous Article

Radio Galaksija #122: Slepi miševi i mikrobiologija (dr Ivica Dimkić)

Next Article

Naučni megafon #22: Februar 2021

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *