Radio Galaksija

Jedan pisac, jedna knjiga! #5: Martin V. Angler, Uvod u naučno novinarstvo (Ivan Umeljić)

U ovoj epizodi donosimo priču o struci kojoj pripada i Radio Galaksija – naučnom novinarstvu. Govorili smo o knjizi “Uvod u naučno novinarstvo” (Martin V. Angler) i kroz razgovor smo pričali o specifičnostima pisanja o nauci, naučnom novinarstvu, kritičkom naučnom novinarstvu, problemima koji se javljaju kada novinari nisu dobri naučni novinari i slično.

Gost je bio Ivan Umeljić, rukovodilac sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke i urednik edicije u kojoj je na srpskom jeziku izdata knjiga o kojoj smo pričali i urednik časopisa Elementi (o kom je takođe bilo reči).

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama ili poručiti preko internet prodavnice Centra za promociju nauke, ovde.

Iz opisa knjige sa sajta CPN-a:

“Uvod u naučno novinarstvo pruža opsežan vodič za proizvodnju novinskog sadržaja o raznim oblastima naučnog istraživanja. Pažljivog čitaoca, korak po korak, uvodi u praktične veštine potrebne za pisanje naučnih priča i pojašnjava mnoge poznate i nepoznate detalje koji stoje u osnovi ovog posla. Martin V. Angler, iskusni naučni novinar, obuhvata glavne etape u pisanju i objavljivanju članka; od odabira ideje, uobličavanja predloga, istraživanja i vođenja intervjua do upečatljivog pisanja za magazine, novine i onlajn izdanja. Tu su i poglavlja posvećena istraživačkom izveštavanju, postupanju sa naučnim podacima i objašnjavanju naučne prakse i rezultata istraživanja laičkoj publici. Izlaganje u poglavljima potkrepljeno je predlozima za čitanje, pitanjima za ponavljanje i praktičnim vežbama. Knjiga takođe sadrži opširne intervjue s iskusnim naučnim novinarima, istraživačima i naučnicima koji daju dragocene savete o izgradnji karijere u naučnom novinarstvu, govore o onome što čini dobrog izveštača kao i o tekućim profesionalnim izazovima sa kojima se suočavaju. Knjiga se završava iscrtavanjem brojnih dostupnih puteva u naučno novinarstvo, kao što su poznati programi kreativnog pisanja, stipendije, nagrade i uspešni onlajn naučni časopisi.

Studentima novinarstva i profesionalnim novinarima svih nivoa ova knjiga nudi neprocenjiv pregled savremenog naučnog novinarstva s naglaskom na profesionalnu novinarsku praksu i izazove digitalnog doba.”

Previous Article

Naučni megafon #24: April 2021

Next Article

Radio Galaksija #128: SpaceX i svemirska industrija (dr Milan M. Ćirković)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *