Radio Galaksija

Jedan pisac, jedna knjiga! #6: Slobodan Perović, From Data to Quanta

Nils Bor (Neils Bohr) je bio jedna od centralnih figura u kvantnoj fizici, a njegov najveći doprinos je u polju razumevanja strukture atoma i tzv. Kopenhagenskoj interpretaciji kvantne mehanike. Večeras pričamo o njemu kroz razgovor o novoj knjizi prof. dr Slobodana Perovića, našeg filozofa i istoričara nauke, “From Data to Quanta: Niels Bohr’s Vision of Physics”, koju je The University of Chicago Press objavio pre par nedelja! 🎉🎉🎉

Govorićemo o Borovoj naučnoj praksi i njegovom razumevanju fizike, o implikacijama njegovog rada na naše razumevanje moderne nauke, o Perovićevom novom simbiotskom eksplorativnom filozofsko-istorijskom pristupu Borovom razumevanju fizike i specifičnostima njegovog načina otvaranja pitanja/problema, a ultimativno o ključnim aspektima Borove filozofske vizije fizike (u datom istorijskom kontekstu). Važna strana Borove fizike je eksperimentalna fizika, pa ćemo pričati i o ulozi koju su eksperimenti imali u Borovom poimanju fizike i posebno kvantne teorije.

Gost je autor knjige, prof. dr Slobodan Perović, redovni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorije Beograd.

buzzsprout

Knjigu “From Data to Quanta: Niels Bohr’s Vision of Physics” Slobodana Perovića možete pronaći ovde.

Slobodan Perović, “From Data to Quanta: Niels Bohr’s Vision of Physics” (The University of Chicago Press, 2021)
Previous Article

Daleko od očiju, ili kako vidimo daljinu?

Next Article

Radio Galaksija #134: Biodiverzitet i klimatske promene (dr Tanja Adnađević)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *