Radio Galaksija

Radio Galaksija #147: Fizika arktičkog leda (dr Predrag Popović)

U ovoj epizodi Radio Galaksije bavili smo se Arktikom! Pričali smo o arktičkom ledu, stvaranju i topljenju leda, jezercima na arktičkom ledu i fizici koja ih opisuje. 

Gost je  bio dr Predrag Popović sa Instituta za fiziku Zemlje iz Pariza. 

Ako vas zanima kako se geofizičari bave Arktikom, kako se fizičkim modelima može opisati evolucija arktičkih jezeraca na ledu, problem koji značajno utiče na lokalni arktički sistem i određuje globalne parametre za globalne modele klimatskih promena, poput albeda, recimo, poslušajte ovu epizodu. 

Pričali smo o problemima istraživanja leda na Arktiku, fizici procesa nastajanja leda i topljenja leda, stvaranja jezeraca, njihovim oblicima, distribuciji po veličini, kao i kako kritična granica perkolacije (saznaćete u emisiji šta je to 😉 ) kontroliše evoluciju jezeraca tokom vremena. 

Govorili smo o modelima koji opisuju raspodelu jezeraca i njihovu evoluciju, kao i kako je dobijena analitička zavisnost koja nam određuje globalne parametre važne za globalne klimatološke modele i posmatranja Arktika na osnovu lokalnih i malih struktura jezeraca i njihove povezanosti na ledu Arktika. Takođe, pričali smo i o ubrzavanju topljenja arktičkog leda stvaranjem jezeraca i značaju ovog procesa za globalne klimatske promene i globalno zagrevanje. 

Ako vas zanimaju detalji, možete više pročitati u Peđinom doktoratu i u radovima: 

Previous Article

Radio Galaksija #146: Mašinsko učenje u astronomiji (dr Aleksandra Ćiprijanović)

Next Article

Radio Galaksija #148: Psihologija alternativne medicine (prof. dr Iris Žeželj, doc. dr Danka Purić)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *