Radio Galaksija

Radio Galaksija #148: Psihologija alternativne medicine (prof. dr Iris Žeželj, doc. dr Danka Purić)

U ovoj epizodi Radio Galaksiji imamo dve gošće sa Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i iz Laboratorije za istraživanje individualnih razlika (LIRA).

U gostima su nam bile prof. dr Iris Žeželj i doc. dr Danka Purić, a pričali smo o istraživanjima upitnog i problematičnog zdravstvenog ponašanja, psihološkim osnovama sklonosti ka verovanju i praktikovanju tradicionalne, alternativne i komplementarne medicine i mnogim drugim temama kojima se Iris i Danka sa ostalima iz tima bave kroz projekat Reason4Health

Govorili smo o analizi sadržaja medijskih napisa o tradicionalnoj, komplementarnoj i alternativnoj medicini, rezultatima koje je ovaj tim dobio kroz fokus grupe sa lekarima i fokus grupe sa praktičarima alternativne medicine, ali i budućim temama poput istraživanja zdravstvenog ponašanja pacijenata, njihovog odnosa prema alternativnoj medicini, upitnom ponašanju nepridružavanja zdravstvenim savetima i tretmanima. 

Naravno, pošto nam je važno da pričamo i o metodologiji i pošto stalno postavljamo pitanje “Kako se istražuje?”, pričali smo i o tome na koji način se ovakva pojava u psihologiji istražuje, tj. kakve se sve metode i instrumenti koriste da bi se došlo do merljivih informacija o zdravstvenom ponašanju. 

Na kraju, razgovarali smo o tome kako iracionalni mentalni sklop (sistem iracionalnih obrazaca mišljenja i iracionalnih uverenja) može da predstavlja važan faktor za sklonost ka upitnim i problematičnim zdravstvenim ponašanjima, kao i svojevrsnu poveznicu između psiholoških dispozicija poput sklonosti prepoznavanja pravila tamo gde ih nema, a konačno i kako se ta saznanja mogu iskoristiti da se to stanje u društvu promeni.  

Linkovi za dalje istraživanje: 

Previous Article

Radio Galaksija #147: Fizika arktičkog leda (dr Predrag Popović)

Next Article

Radio Galaksija #149: Supermasivne crne rupe (dr Nemanja Martinović)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *