Radio Galaksija

Radio Galaksija #149: Supermasivne crne rupe (dr Nemanja Martinović)

Pre nepune dve nedelje, 12. maja, kolaboracija koja stoji iza interferometra Event Horizon Telescope objavila je prvi snimak okoline supermasivne crne rupe u centru naše galaksije, što je ujedno drugi snimak okoline supermasivne crne rupe ikada napravljen (prvo je sniman centar galaksije M87). To je bio povod da pričamo o supermasivnim crnim rupama, Event Horizon teleskopu i ovim snimcima. 

U ovoj epizodi gost je bio dr Nemanja Martinović (NASA/ADS), a pričali smo o crnim rupama, supermasivnim crnim rupama (SMBH, od SuperMassive Black Hole), okolini crnih rupa, rešenjima jednačina OTR za stacionarne i rotirajuće crne rupe, o računanju mase SMBH u centru Mlečnog puta, o semenima za nastanak SMBH, o vezi između SMBH i evolucije galaksija… 

U drugom delu emisije govorili smo o posmatranjima SMBH, o interferometriji i Event Horizon teleskopu (EHT), o snimcima M87 i centra naše galaksije (Saggitarius A*), magnetohidrodinamičkim simulacijama u opštoj relativnosti i tom zašto su važne za posmatranja kojima se bavi EHT, o rezultatima koji su važni za razumevanje mnogih tema u astrofizici, o budućim istraživanjima i odgovorima na pitanja koja posmatranja EHT-a danas omogućavaju. 


Neki predlozi za dalje čitanje i slušanje: 

Previous Article

Radio Galaksija #148: Psihologija alternativne medicine (prof. dr Iris Žeželj, doc. dr Danka Purić)

Next Article

Radio Galaksija #150: Arheologija i društvo (Ivan Jovičić, Dimitrije Marković, Maša Bogojević, Maja Miljević-Đajić)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *