Radio Galaksija

Radio Galaksija #150: Arheologija i društvo (Ivan Jovičić, Dimitrije Marković, Maša Bogojević, Maja Miljević-Đajić)

Stigli smo do 150. epizode i ovaj jubilej obeležavamo epizodom u kojoj imamo čak četvoro gostiju koji se na različite (ali komplementarne) načine bave promocijom arheologije i širenjem svesti o značaju kulturnog nasleđa u Srbiji i regionu. 

Gosti su nam bili Dimitrije Marković i Maša Bogojević iz fondacije Neozoik, koja je poznata po video formi “Arheološki žurnal”, istraživačkim dokumentarnim filmovima o arheologiji (poput filma “Nemački ašov na Kalemegdanu”), arheološkim radionicama za osnovce i srednjoškolce (poput trenutno aktuelnog projekta “Ponovo (ne) radi Vajfertova pivara”), i mnogim drugim aktivnostima u kojima se aktivno bave promocijom i popularizacijom arheologije, ali i problemima loših arheoloških praksi i praksi očuvanja kulturnog nasleđa u društvu. 

Došla nam je i Maja Miljević-Đajić koja je autorka sajta i stranice Sve o arheologiji, gde možete pronaći stotine članaka o arheološkim istraživanjima i otkrićima kako na području Srbije i regiona, tako i u celom svetu, bloga koji je najsveobuhvatnija kolekcija vesti iz arheologije. Ako želite da pratite nova otkrića u arheologiji i aktuelne vesti sa arheoloških terena, ovo je mesto za to. 

A tu je i Ivan Jovičić, autor stranice ArcheoSerbia, najpopularnije stranice na društvenim mrežama posvećene arheološkim temama koja kroz jednostavnu formu (slika i kratak ili malo duži tekst) svakodnevno iscrpno i pasionirano predstavlja arhologiju kroz kratke priče o predmetima koje arheolozi iskopavaju, arheološkom kontekstu tih otkrića, kao i važnosti očuvanja kulturnog nasleđa i šteti koju mogu da naprave loše prakse. 

Pričali smo o svemu čime se ovi sjajni ljudi bave, o arheološkim istraživanjima, o otkrićima, o arheološkim vestima (odabrali su neke od najzanimljivijih otkrića i pričali smo o njima), o dobrim i lošim praksama u popularizaciji i promociji arheologije, o dobrim i lošim praksama u čuvanju kulturnog nasleđa, o problemu divljih kopača, o problemima pseudoarheologa, o arheološkom obrazovanju i samoobrazovanju…  

Previous Article

Radio Galaksija #149: Supermasivne crne rupe (dr Nemanja Martinović)

Next Article

Radio Galaksija #151: Zmije Balkana (Margareta Lakušić, Vukašin Bjelica)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *