Radio Galaksija

Radio Galaksija #156: Antropički princip (dr Milan M. Ćirković)

Ove godine smo slavili 80. rođendan Brendona Kartera, teorijskog fizičara koji je puno doprineo razvoju opšte teorije relativnosti, a posebno fizike crnih rupa. Njegova je čuvena teorema da “crne rupe nemaju dlake”, na primer. Međutim, još jedan od njegovih velikih doprinosa nauci je čuveni ANTROPIČKI PRINCIP i skladno njemu, Karterov antropički argument. 

U ovoj epizodi smo pričali o antropičkom principu/načelu, pogotovo u kontekstu astrobiološke evolucije i u kontekstu nastanjivosti u Svemiru, posebno u kontekstu galaktičke nastanjivosti. Pričali smo i o antropičkom načinu rasuđivanja u nauci, o antropičkim predviđanjima i nekim drugim primenama antropičkog načina razmišljanja i antripičkog načela, u kosmologiji, kvantnoj kosmologiji, u teorijama o poreklu hemijskih elemenata, geonaukama i planetarnim naukama, itd. 

Antropički princip je bio tema jedne od prvih epizoda Radio Galaksije, još davne 2008. godine, ali snimak te epizode je, nažalost, nepovratno izgubljen. Zato u ovoj epizodi pokušavamo da ispravimo taj propust iz davnih dana Radio Galaksije i vratimo vam priliku da čujete više o antropičkom principu! 

Gost je bio dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorije Beograd. 

Previous Article

Radio Galaksija #155: Problemi savremene arheologije (prof. dr Monika Milosavljević)

Next Article

Radio Galaksija #157: Svemir na kosmološkim skalama (dr Marko Simonović)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *