Radio Galaksija

Tribina: Kako istražujemo verovanja u pseudonauku? (prof. dr Iris Žeželj)

Peti razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” posvećen je psihologiji pseudonauke i istraživanjima verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse, a gošća je bila prof. dr Iris Žeželj, vanredna profesorka na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članica Laboratorije za istraživanje individualnih razlika (LIRA).

Astrologija, ufologija, homeopatija, akupunktura, kvantna medicina, grafologija, lisenkoizam, “naučni” kreacionizam… Sve su ovo tipični primeri pseudonauka koje su danas življe nego ikada!

Šta je to što na nivou motivacije navodi ljude da poveruju u ideje poput toga da je sudbina određena rasporedom zvezda, da homeopatski lekovi mogu da izleče bilo kakve bolesti, postoje “dokazi” da je svet stvorio neki kreator i slično? Kako psiholozi istražuju verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse? Koje su osobenosti pseudonaučnog mišljenja? Šta razlikuje pseudonaučno od naučnog mišljenja? Koje su to kognitivne pristrasnosti koje vode ka pseudonaučnom mišljenju? Da li je pseudonaučno mišljenje društveno uslovljeno? Šta su iracionalna uverenja i kakvu ulogu igraju u prosuđivanju o infodemiji tokom pandemije COVID-19 virusa? U kakvom su odnosu verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse i verovanja u teorije zavere? Kako psihološka istraživanja mogu da pomognu u filozofskom problemu demarkacije (kako razlikovati nauku od ne-nauke)?

O ovim i mnogim drugim temama razgovarali smo na petoj “Kako istražujemo?” tribini!


Ciklus tribina “Kako istražujemo?” organizovan je u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Previous Article

RG/Čitaonica #1: Zoran Živković, “Stanislav Lem” (Savremenici budućnosti, 1984)

Next Article

Radio Galaksija #136: Usvajanje jezika (prof. dr Boban Arsenijević)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *