Radio Galaksija

Radio Galaksija #110: Kako psiholozi istražuju pandemije? (dr Kaja Damnjanović)

U ovoj epizodi smo pričali o pandemijama kao društvenim pojavama, a specifično o tome kako se psiholozi bave istraživanjem pandemija.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, jedan tim naših istraživača na čelu sa Kajom Damnjanović iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i PIN-om (Psychosocial Innovation Network), radio je na uzorku našeg društva jedno veliko istraživanje o psihološkom profilu pandemije u Srbiji.

Pričali smo o tome šta su pandemije, kako se psiholozi bave pandemijama, kako se konstruišu upitnici i šta sve psihometrija konkretno može da nam kaže o pandemiji u Srbiji. Priča se oslanja na izveštaj o ovom istraživanju, koji u celosti možete pročitati ovde, a bavili smo se temama verodostojnosti informacija, poverenja u različite izvore informacija, ponašanju tokom pandemije (zaštitnom i samozaštitnom), kao i kako su se ovi faktori menjali tokom vanrednog stanja, šta je sve uticalo na te promene i kako, itd…

Otvorili smo veliku temu o kojoj će biti reči u nekoj od narednih epizoda Radio Galaksije, a to su epistemički autoriteti i to kako funkcioniše ljudsko saznanje, zaključivanje i odlučivanje kada ima i kada nema epistemičkih autoriteta.

Gošća emisije je bila Kaja Damnjanović.

Previous Article

Radio Galaksija #109: Fosfin u oblacima Venere (Igor Smolić)

Next Article

Radio Galaksija #111: Karl Segan (dr Milan M. Ćirković)

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *